måndag 14 maj 2012

Predestinationsläran

Predestinationsläran är läran om att Gud redan på förhand har bestämt varje människas eviga öde. Ordet kommer av latinska praedestino som betyder "bestämma på förhand".
Den här tanken har funnits med genom hela den kristna kyrkans historia. Olika teologer har utformat olika predestinationsläror, men kärnan i allihop har varit att Gud på förhand har bestämt vilka människor som ska bli frälsta.
Läran om "dubbel predestinering" innebär att Gud inte bara har bestämt att vissa människor ska bli frälsta, utan även att vissa ska gå evigt förlorade. Det var kyrkofadern Augustinus som stod för den klassiska utformningen av denna lära, men den ogillades av medeltidskyrkan. Även den lutherska kyrkan avvisade tanken att Gud på förhand skulle ha bestämt vilka som skulle bli fördömda och lärde att det bara finns en enda predestination, nämligen den till salighet, och att Gud inte förutbestämt någon enda till evig fördömelse. Den kalvinistiska kristendomen - den "reformerta" kyrkan - höll däremot fast vid den dubbla predestinationsläran.
Det är dock viktigt att påpeka att predestinationsläran i själva verket inte har något stöd i bibeln. Den säger tvärtom att Gud vill att alla människor ska bli frälsta (dvs räddade undan döden) och få evigt liv. Se exempelvis 1 Tim 2:4.
Predestinationsläran baserar sig på några få bibelord, bl. a några uttalanden av Paulus i Romarbrevet, där det talas om människor som Gud utvalt
http://www.alltombibeln.se/Thor-Leif Strindberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar